Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji

HODOWLA

Podstawą hodowli są kozy rasy alpejskiej. Urozmaiceniem hodowli jest kozioł rasy burskiej i kozy rasy mieszanej bursko-alpejskiej. Aktualnie stado przebywa w nowym budynku spełniającym wymogi dobrostanu zwierząt (ok. 350 m2). Do koziarni bezpośrednio przylegają wybiegi i pastwiska, które zapewniają im ekologiczny pokarm, swobodę i możliwość wyboru pokarmu. Zwierzęta latem wypasane są na rozległych nieużytkach zapewniającym im ekologiczny pokarm i tak ważną dla tych zwierząt wolność. W okresie zimowym podstawowym pokarmem jest siano, otręby pszenne, owies, i buraki. Nie podajemy gotowych koncentratów paszowych. Współpracujemy z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim Wydział Weterynarii i Zootechniki. Oprócz współpracy czysto naukowej zwierzęta mają zapewnioną fachową opiekę weterynaryjną i zootechniczną.

PRZETWÓRNIA

Nasze produkty dostępne są w sklepach Olsztyna od 1998 roku. Z każdym kolejnym rokiem funkcjonowania na rynku nabywamy doświadczenia, które pozwala nam lepiej zrozumieć specyfikę koziego mleka. Zaczęliśmy od sprzedaży mleka pasteryzowanego, dziś produkujemy twarożek, ser podpuszczkowy, ser podpuszczkowy w solance, ser serwatkowy(riccota), jogurt naturalny oraz masło. W przyszłości planujemy poszerzyć asortyment o kefir i maślankę. Posiadamy własną hodowlę kóz mlecznych i nie skupujemy mleka z innych źródeł. Dzięki temu My i Nasi klienci mamy pewność, że to mleko i przetwory produkowane z tego mleka są najwyższej jakości.
Ponadto w okresie od kwietnia do listopada kozy wypasane są tradycyjnie na rozległych pastwiskach, co zapewnia im różnorodność pokarmu. W związku z tym za każdym udojem mleko ma swoją własną niepowtarzalną kompozycję smaku. W okresie zimowym podstawowym pokarmem jest siano, otręby pszenne, owies, i buraki. Nie podajemy gotowych koncentratów paszowych.
W 2005 roku dostosowaliśmy mleczarnie do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej, w związku z tym swoje produkty możemy sprzedawać na terenie całej Europy (ogranicza nas jednak ilość surowca), nie tylko w województwie Warmińsko-Mazurskim. Posiadamy chłodnie wyrobów gotowych, dojrzewalnię serów oraz całe zaplecze pozwalające na przetworzenie mleka w czasie dwóch godzin po udoju. Dzięki temu nasze produkty mogą być i są zawsze robione ze świeżego niepasteryzowanego mleka.
W produkcji nie używamy żadnych konserwantów ani ulepszaczy, więc nasi klienci są pewni, iż spożywają zdrową polską żywność z regionu Warmii.

HISTORIA

1992 - zakup pierwszej kozy o imieniu PYZA
1995 - stado liczy 30 sztuk matek, mleko surowe i pasteryzowane sprzedajemy z domu dla turystów
1997 - stado liczy 50 sztuk matek, przeprowadzamy adaptację starych budynków gospodarczych na koziarnię i przetwórnię mleka koziego
1998 - otrzymujemy zezwolenia służb weterynaryjno-sanitarnych na produkcję mleka koziego pasteryzowanego i jego przetworów,: sprzedajemy je w olsztyńskich sklepach
1999 - stado liczy 100 sztuk, rozpoczynamy produkcję twarożku z mleka koziego
2000 - stado liczy 150 sztuk, dopracowujemy produkcję sera podpuszczkowego dojrzewającego, przetwórnia powiększa się o dojrzewalnię serów
2003 - stado liczy 200 sztuk, korzystamy ze środków SAPARD, budujemy nową koziarnię (dobrostan zwierząt)
2004 - ze środków SAPARD adoptujemy starą koziarnię na porodówkę dla kóz (dobrostan zwierząt)
2005 - przeprowadzamy kolejną modernizację przetwórni połączoną z rozbudową i dostosowujemy naszą przetwórnię do nowych wymogów nadzoru weterynaryjno-sanitarnego i standardów Unii Europejskiej - środki SAPARD
2005 - wprowadzamy na rynek nowe produkty: jogurt i masło z mleka koziego
2006 - stado liczy około 250 sztuk kóz matek, produkcja w toku.
2008 – wprowadzamy na rynek ser podpuszczkowy w solance o nazwie Baryłki
2009 – wprowadzamy na rynek ser serwatkowy tzw. Ricotta
2010- Zostaliśmy przyjęci do stowarzyszenia Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w ramach Europejskiej sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Trwają prace nad wprowadzeniem na rynek kefiru i maślanki koziej.

MLEKO KOZIE

- Ze względu na prostszą budowę białek i tłuszczów oraz korzystniejsze proporcje aminokwasów i egzogennych kwasów tłuszczowych, mleko kozie jest łatwiej i szybciej przyswajalne w procesie trawienia, niż mleko krowie.
- duża zawartość witamin A, B1, B2, B5 (kwas pantotenowy- uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów. Jako składnik koenzymu A bierze udział w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, syntezie cholesterolu i hormonów steroidowych.) B3 (niacyna, PP - Witamina ta uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi, regulacji poziomu cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i redukcji, w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry, w regulacji przepływu krwi w naczyniach krwionośnych)
- duża zawartość wapnia i fosforu
- Picie mleka koziego obniża w znacznym stopniu poziom cholesterolu w organizmie

Zalecane w żywieniu, szczególnie w przypadkach:
- mleczna skaza białkowa
- dla tych, którzy z różnych względów nie mogą spożywać produktów z mleka krowiego
- cierpiących na cukrzycę, astmę i inne schorzenia dróg oddechowych
- dla osób starszych, chorych i rekonwalescentów
- dla ludzi zagrożonych osteoporozą
- najnowsze badania naukowe informują o anty nowotworowym działaniu mleka koziego i jego przetworów!

Realizacja - Agraf