Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji

TZATZIKI

Składniki:
2 twarożki z koziego mleka,
1 świeży ogórek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek.
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn i odcisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Serki wymieszać z ogórkiem, czosnkiem i oliwą. Doprawić solą i białym pieprzem.
Tzatziki podawać schłodzone w lodówce.

SAŁATKA GRECKA

Składniki:
15 dag sera koziego,
2 pomidory,
1 świeży ogórek,
1 zielona papryka,
1 cebula,
10 szt. czarnych oliwek,
1 łyżeczka oregano, sól, pieprz biały
sól, biały pieprz.
Wykonanie:
Pomidory umyć pokroić w cząstki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę po oczyszczeniu pokroić w paski. Cebulę pokroić w krążki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwki, oregano, wymieszać. Sałatkę pokropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

TWAROŻEK KRYZYSOWY

Składniki:
30 dag twarożku z mleka koziego,
2 pomidory,
½ czerwonej papryka,
1 mała cebula,
10 dag wędliny,
sól, pieprz czarny i biały.
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać. Pomidory i paprykę po umyciu pokroić w grubą kostkę. Wędlinę pokroić i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę, pomidory, paprykę, wędlinę i twarożek połączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

LETNI KAPRYS

Składniki:
25 dag sera koziego,
2 pomidory,
2 łyżki oliwy z oliwek, oregano, sól.
Wykonanie:
Pomidory umyć, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Ser pokroić w plastry i ułożyć na pomidorach. Oprószyć oregano, posolić i skropić oliwą.

SAŁATKA Z SEREM KOZIM

Składniki:
25 dag sera,
2 duże pomidory,
łyżka stołowa majonezu/śmietany,
bazylia, sól.
Wykonanie:
Ser pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Składniki połączyć dodać majonezu, bazylii i szczyptę soli.

JOGURTOWY SOS GRECKI

Składniki:
2 szklanki naturalnego jogurtu koziego,
1 surowy ogórek,
3 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki pieprzu i soli.
Wykonanie:
Czosnek obrać i rozetrzeć w miseczce połączyć z solą i pieprzem. Wlać jogurt, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Ogórek umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do jogurtu i wymieszać Do mięs smażonych, wędzonych oraz ziemniaków.

CIASTO Z TWAROŻKU

Składniki:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
15 dag koziego twarogu,
10 dag koziego masła.
Wykonanie:
Jajka umyć, ubić z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę, miękkie masło i twarożek dokładnie wymieszać mikserem. Całość wyłożyć na blachę i piec w temp 180-200 st C ok. 50min

SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
Twarożek- 50 dag,
5 dag masła,
1,5 szk cukru pudru,
2 jaja, 2 żółtka,
galaretka 2 opakowania,
biszkopty,
owoce (truskawki lub brzoskwinie, ananasy z puszki, ewent. bakalie).
Wykonanie:
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy 4 żółtka i ucieramy dodając łyżkami twaróg i krzepnącą galaretkę ( 1opak). Białka ubijamy na pianę i łączymy z masą dodając ostrożnie owoce. Biszkopty nasączamy w galaretce z drugiego opakowania i układamy na okrągłej blaszce. Wlewamy masę serową i wkładamy do lodówki, aby zastygła.

KOTLECIKI Z KOŹLĘCINY

Składniki:
70-80 dag koźlęciny marynowanej- szynka,
2 jajka,
sól, biały pieprz,
masło,
mąka.
Wykonanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry. Cieniutko rozbij formując owalne kotleciki. Dopraw solą i pieprzem. Jajka roztrzep na talerzyku, wymieszaj z mąką na jednolita masę. Zanurzaj w niej kotleciki, wkładaj na rozgrzane masło i smaż na złoto. Podawaj od razu

KOŻLĘCINA DUSZONA

Składniki:
1 szynka koźlęca,
pół szk. śmietany,
olej,
ziele angielskie,
2-3 ząbki czosnku,
sól pieprz bulion warzywny.
Wykonanie:
Marynata: 3 łyżki octu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1-2 cebule, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli.
Ugotuj marynatę z podanych składników i szklanki wody. Ostudź. Umyte i oczyszczone mięso zalej marynatą, przykryj i odstaw na 3 dni do lodówki. Zamarynowaną pieczeń podlej 2/3 szklanki bulionu, dodaj czosnek i ziele. Duś w brytfannie w piekarniku w temperaturze 160-180 C aż będzie miękkie. Wyjmij mięso z brytfanny, pokrój w plastry.
Realizacja - Agraf